Késő középkori ezüst éremkincs lelet Szarvason

Néhány héttel ezelőtt egy Szarvas határában fekvő lelőhelyen végeztünk terepbejárást. A 16. század végén elpusztult középkori faluhely műszeres leletfelderítése közben egy jelentős középkori ezüst éremkincsleletre bukkantunk. A mezőgazdasági művelés alatt áló földterületen egy kb. 15x15 méteres szóródási zónából ezidáig 571 darab késő középkori ezüst veret került elő. 

A szarvasi éremkincs lelet néhány példánya


Megtisztított és tisztításra váró érmék

A gyakori talajművelés dacára is kivételesen szép állapotban fennmaradt színezüstből vert érmék láthatóan gondosan válogatott darabok lehettek. Ezt követően a Szarvasi TSM régészei jelenlétében kutattuk meg az éremlelet környezetét. 

A helyszínen szabad szemmel is voltak találatok

A több napig tartó alapos és többször ismételt átvizsgálás során közvetlenül a rejtéshez köthető kerámia maradványokat nem sikerült felfedeznünk. Ezért joggal feltételezhető hogy egykoron valamilyen szerves anyagba csomagolt, majd a későbbiek során szétszántott leletegyüttesről lehet szó. 

Hajnali hangulat

Az érmék tisztítása és numizmatikai feldolgozása folyamatban van. Az első 250 példány meghatározása alapján az alábbi igen beszédes részeredményről számolhatunk be:

  • I. Mátyás (1458-1490) 42 darab
  • II. Ulászló (1490-1516) 104 darab
  • II. Lajos (1516-1526) 76 darab
  • I. Ferdinánd (1526-1564) 27 darab
  • I. Miksa (1564-1576) 1 darab

Az éremlelet vizsgálata során több numizmatikai szempontból is kuriózumnak számító példányt sikerült felfedeznünk. Ilyen például I. Mátyás K-I verdejelű, II. Lajos ND-G verdejelű, II. Ulászló K-MAFB és M-M verdejelű példányai. További érdekesség hogy II. Lajos halála után 1527-re datált posztumusz veretből már eddig 4 darabot is azonosítottunk. Az éremkincs lelet a teljes feldolgozást követően a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban kerül bemutatásra.




GPS koordináták által kirajzolt leletszóródási mintázat


Jöhetnek a palánták :)





 


Megjegyzések