Egy újabb középkori faluhely kutatása

Néhány nappal ezelőtt egy újabb lelőhely átvizsgálására adott lehetőséget a kedvező időjárás és természetesen a földterület tulajdonosa 🙂. A több hektáron fekvő terület főleg a késő középkor során virágzó jelentős népességű, saját templommal is rendelkező falu volt egykoron. Az eddig előkerült szórványleletek mindezt jól alá is támasztják, hiszen az érmék és egyéb fém használati tárgyak jelentős része a 15-16. századra datálható. Kisebb arányban ugyan, de a lelőhely egyes részeiről római és árpád kori leletek is felszínre kerültek.


Középkori textil plombák, és egyéb leletek

Időközben a földutak járhatatlanná váltak ezért a kutatást mindössze tíz alkalom után sajnos fel kellett függeszteni. A szűk másfél hét alatt a faluhely becsült méretének még talán a tizedét sem sikerült átvizsgálni. A szórványleletek bőségét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy ezen rövid idő alatt összesen 221 darab lelet került dokumentálásra, melynek több mint fele (118 darab) régészeti korú érme volt! Az érmék legnagyobb részének azonosítása már megtörtént, de az adatok feldolgozása még folyamatban van. A cél nem kevesebb, mint a faluhely teljes lefedettségű szisztematikus átvizsgálása, illetve a begyűjtött leletanyagból kinyerhető információk alapján a településszerkezet térinformatikai leképezése. 

A mellékelt képeken néhány szép érmét, pecsétgyűrűt, könyv sarok veretet, ólom textilplombát és egy 14-15. századra datált buzogányfejet választottunk ki bemutatásra. 

 



A leletek a Szarvasi TSM gyűjteményét gyarapítják.

Megjegyzések