Középkori köves gyűrű, bizánci aspron, romantikus mentekapocs

Ezúton is a korábbi posztokban említett középkori faluhelyről előkerült érdekesebb tárgyakkal folytatnánk a sort. A múlt heti felhozatal egyik legszebb darabja egy tökéletes épségben fennmaradt hatalmas négyszögletes kék kővel ékesített gyűrű. Nagyon ritka hogy az ilyen intenzíven művelt szántó területen kővel együtt, sértetlenül kerüljön elő hasonló ékszer. 

Középkori köves gyűrű

Szintén igen különleges darab egy ölelkező szerelmespárt ábrázoló mentekapocs. Elképzelhető hogy egy mennyegzőre készült és egy ünnepi felsőruházat stílusos kiegészítője lehetett... Előkerült továbbá egy fémből készült hordócsap záródugója is, amelyet Rózsa Zoltán figyelmébe ajánlanánk szeretettel 🙂 Ólom textilplombák is szép számmal kerültek elő a múlt hét során, ezek közül is egy ezidáig bizonytalan eredetű szívecskés mutívummal ellátott példányt mutatnák be. 

Bizánci aspron, mente kapocs, hordócsap, textilplomba, érmék

Legnagyobb örömünkre felszínre került egy csodaszép 12. századi Bizánci Aspron amely feltehetőleg I. Alexios (1081-1118) tálka alakú verete lehet. A faluhelyen felkutatott érmék tekintetében a 15-16. század van túlsúlyban amely egyértelműen utal arra hogy a település minden bizonnyal ekkor élhette virágkorát...

A képen látható leletek a Szarvasi TSM gyűjteményébe kerülnek.

Megjegyzések