Buzogányok, érmék, tálkasúly...

Az utóbbi hetek találatai közül emélnénk ki ezúttal néhány szebb, érdekesebb darabot. A képen látható leletek Szarvas közeléből kerültek elő olyan lelőhelyekről melyeken szarmata, Árpád-kor és a késő-középkor leletei egyaránt előfordulnak. 

Kőzépkori buzogányok


Nagy örömünkre két bronzból készült robosztus buzogányfej darab is felszínre került melyek közül az ívelt bordákkal ellátott típussal ezidáig még nem találkoztunk. Érmékből is gazdag volt a teríték, melyekből néhány szebb példányt válogattunk. Egy Trajanus (kr.u.103-111) és egy Faustina (Kr.u.141 körül) ezüst denarius, illetve egy Nagy Konstantin (306-337) nummus a császárkorból. Az Árpád-kort egy számunkra különlegesnek számító I. Heinrich (1225-1238) által veretett ezüst kölni dénár képviseli. (ezúton is köszönet Tóth Szilárdnak és Kerekes Györgynek a meghatározáshoz nyújtott segítségért). A középkori vésett gyűrű fejet, a csatot, a tálka súlyt és a dénárokat egymás közelében egy markáns kiemelkedésről gyűjtöttük. A tálkasúly és az igen nagyszámú középkori szórvány éremlelet (Luxemburgi Zsigmondtól (1387-1437) I. Miksáig(1564-1576) bezárólag) minden bizonnyal ezen az egykori folyómedrekkel tagolt területen zajló intenzív kereskedelmi tevékenységre utal. 

Érmék és tálkasúly


A fotón látható még egy 1652 körül kiadott Sziléziai ezüst krajcár melyet három herceg (György, Ludvig és Christian) közösen veretett. Mindhármuk portréja együtt szerepel az érme előlapján. Már több lelőhelyen is találkoztunk néhány 17.századi sziléziai érmével, melyek valószínűleg az akkori időszakra jellemző intenzívebb hadmozgásokhoz köthetők.

A leletek a Szarvasi TSM gyűjteményét gyarapítják.

Megjegyzések