Kelta zoomorf fogadalmi amulett

Szarvastól délkeletre egy idáig ismeretlen lelőhelyről, fémdetektoros kutatás során került felszínre a fotón látható kacsa figura. A zöldes patinával borított, bronzból készült lelet azonosítása igencsak feladta a leckét számunkra. Első ránézésre egy állatalakos fibula vagy bronz tű díszítő elemének tűnt, de a tárgy felületén semmi törésnyom vagy sérülés nem látható. Teljesen ép felszínű egyben öntött példány. A tárgy felületén jól megfigyelhető a tollakat imitáló díszítő motívumok is. 

Kelta zoomorf fogadalmi amulett

A megtalálást követő hetekben a kis kacsa fotója számos kor szakértőjénél megfordult, de sajnos eddig még senki nem tudta egyértelműen egy adott korhoz, vagy kultúrához társítani. Végül hosszas nyomozás után rábukkantunk egy rendkívüli hasonlóságot mutató cseh- illetve egy dél-lengyelországi párhuzamra. Az alábbi linken egy Nĕmčice-Vícemĕřice-i kelta település feltárása során előkerült bronz fogadalmi figurák (amulettek) képei láthatók, melyek madarakat és más állatokat ábrázolnak. A mi kis bronz madárkánk stílusa meglepően emlékeztet a link egyik fotóján látható tucatnyi madár figurára, sőt a kép bal sarkában szinte egy az egyben visszaköszön az "ikertestvére" is. 

https://balkancelts.wordpress.com/tag/celtic-bronze-amulets/

Az elméletünket egy másik dél-Lengyelországi kelta település leletei is erősítik, melyek között szintén számos hasonló bronzból készült zoomorf figura látható. 

https://balkancelts.wordpress.com/.../the-celts-in-poland/

Egyes források szerint a kelta hitvilágban fontos szerepet játszottak a madár ábrázolások, ezek ugyanis a becsület, az egyszerűség és az otthon szimbólumai voltak.

A különleges lelet a Szarvasi TSM gyűjteményét színesíti.

Megjegyzések