Friesachi dénárok

Jelenleg egy korábban ismeretlen Árpád-kori falu területét kutatjuk. Az itt talált tucatnyi III. Béla által veretett bizánci és kufikus stílusú rézpénzek mellett ezúttal két darab ún. friesachi dénár is előkerült. A friesachi dénárok a korabeli rossz minőségű magyar veretek egyik közkedvelt alternatívája volt, hiszen legtöbbször nagy tisztaságú ezüstből verették őket. Éppen ezért értékállóbbak is voltak azoknál. 

Friesachi dénárok

A fotón látható érmék közül a szép ezüst példány III. Adalbert (1168-1177 és 1183-1200) verete. Ez az érme egy elég gyakori típusnak számít. Annál ritkább viszont a képen látható sötét színű érme, amelynek azonosítása igencsak feladta a leckét. Végül Tóth Szilárd meghatározása alapján a hamis érme nagy valószínűséggel a ranni verde II. Eberhard (1200-1246) és VI. Lipót által közösen veretett típusát utánozza, ahol árkádok felett két szembenéző alak mellképe között három pont, felettük keresztek között csillag látható. (CNA Ck 2 (Rann) hamisítványa)

Anyaga főként réz, ezüstöt valószínűleg csak nyomokban tartalmazhat 🙂. Ez mondjuk jól látszik az állapotán is. Az információ azonban amit magában hordoz, mindenképpen fontos építőeleme a lelőhellyel kapcsolatos kutatásoknak. 

Az érmék a Szarvasi TSM numizmatikai gyűjteményébe kerülnek.

Megjegyzések