Középkori Káka falu leletmentése

A változatosság kedvéért ezúttal a tavaly ősszel lezajlott zagytárazó építéshez kapcsolódó leletmentésünk eredményeiről szeretnénk beszámolni. A Szarvasi Holt-körös mederkotrási munkálataihoz nélkülözhetetlen zagykazetták létrehozása során az egyik objektum az egykoron elpusztult Káka falu lelőhelyet és annak templomhelyét is veszélyeztette. 

Középkori Káka falu leletmentése

A hivatalos nyilvántartásban szereplő közeli lelőhely kiterjedése a korábbi adatok szerint nem érintette az építkezést. Szerencsére néhány hónappal korábban Szarka József régész felügyelete mellett már végeztünk ezen a helyen kutatásokat melynek során sikerült azonosítani a középkori település templomának maradványait is. A lelőhely különlegessége, hogy az érintett földterületen több száz éve nem folyt mezőgazdasági művelés. 

Középkori Káka falu leletmentése

Az ősrégi legelő gyökérszintje alatt gyakorlatilag bolygatatlan állapotban maradtak meg az egykor itt élt emberek tárgyi emlékei. Az építkezés megkezdésekor a fentiek miatt az örökségvédelmi szakhatóság régészeti megfigyelést rendelt el amit a Szarvasi TSM munkatársai láttak el. A rövid határidő miatt nagyon kevés időnk maradt a szisztematikus műszeres átvizsgálásra. Gyakorlatilag a földmunka gépek előtt kocogva derítettük fel, és mentettük a leleteket. Szarka József régész kijelölte a védett templomhely területét, amelyre időközben 1,5 méter vastag kiteremelt iszapréteg került. Néhány év múlva a szikkasztott "iszap-humuszt" vélhetően széthordják a termőföldekre. Ezt követően szerencsés esetben az érintetlenül hagyott templom helyen akár feltárást is lehet végezni. 


Középkori Káka falu leletmentése

A lehetőségekhez és a szűkös határidőhöz képest a leletmentési akció igen eredményesnek bizonyult, amelyet a leletszóródási térképek is ékesen bizonyítanak. A nemrégiben frissített Google műholdas térkép már feltünteti a megépült zagykazettákat is, így ennek segítségével már jól szemléltethető az építkezés által lefedett lelőhely. A fémdetektoros kutatás során összesen 161 fémlelet került napvilágra amelyből 68 darab érme, 35 darab gyűrű és 58 darab fegyver, veret, és egyéb használati tárgy volt. Az előkerült fémleletek a restaurálást követően a Szarvasi TSM gyűjteményét gyarapítják.

Középkori Káka falu leletmentése

Megjegyzések