Békésszentandrási üdülő-övezeti ásatás 2020 nyarán

Nemrégiben a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum által végzett ásatáson fémdetektoros vizsgálattal támogattuk a szakemberek munkáját. A közel két hónapig tartó megelőző feltárást a Szarvasi Tessedi Sámuel Múzeum szakemberei végezték Szarka József régész irányítása mellett. Amikor a rekkenő hőség miatt a legtöbb élőlény ösztönösen vackának legsötétebb bugyrában keres menedéket, az ásatást végző múzeum csapata reggeltől késő délutánig szó szerint a tűző napon végezte az aprólékossságot és nagy odafigyelést igénylő tevékenységét. Mindezek felett a szűkre szabott határidők sem igazán segítették a kutatási munkát.  Azt hiszem mindezért egy képzeletbeli elismerő kalapemelés azért mindenképpen jár az egész csapatnak. De hát a régész szakma már csak ilyen...

Az üdülőövezeti útépítés nyomvonala a középkori Hén településsel azonosított, több nyilvántartott régészeti lelőhelyet is érintett. Önkéntes fémkeresős csapatunkkal igyekeztünk detektorainkkal átvizsgálni a kitermelt földhalmokat és a munkagépek által felszabadított feltárandó felületeket. 





Az ásatás közvetlen közelében lévő lelőhelyek művelés alatt álló területeit is sikerült műszereinkkel szisztematikusan átkutatni, mely során számos lelettel sikerült kiegészítenünk a régészek által összegyűjtött megfigyeléseket és információkat. Fémdetektoros kutatásaink során összesen 94 darab szórvány fémlelettel sikerült gazdagítanunk a Szarvasi TSM gyűjteményét. Ezek között jellemzően a középkori érmék voltak túlsúlyban, melyek jól datálják a lelőhelyen lévő korábbi megtelepedéseket. De mindenképp érdemes még megemlíteni néhány gyönyörű pecsétgyűrűt, egy háromezer éves bronzkori peremes baltát, egy bronzkori csüngődíszt (falera) és egy honfoglalás kori rozettás női lószerszám veretet is.






Megjegyzések