Egy új Árpád-kori templomhely

Bár a jelenlegi csapadékosabb időjárás miatt a terepmunka kissé háttérbe szorult, azért ilyenkor sem tétlenkedünk. Tevékenységünk fontos részét képezi az olyan új lelőhelyek felkutatása, melyek még nem szerepelnek a régészeti adatbázisban. Ehhez elsősorban írott forrásokat, archív légifotókat és a Google Earth több évre visszamenőleg lehívható műholdas felvételeit böngésszük. Jó szem, türelem és sokszor igen nagy szerencse kell egy újabb, valóban releváns régészeti anomália felismeréséhez. 

Ezúttal Békésszentandrás környékén sikerült azonosítani egy vélhetően Árpád-kori körárkos templomhely körvonalát. Az anomália környezete, elhelyezkedése és 39 méteres átmérője összességében biztató jelnek bizonyult. Az új felfedezést azonnal bemutattuk a Szarvasi TSM régészeinek, majd ezt követően néhány nap múlva megvalósult az első terepszemle is. A helyszínen sikerült megfigyelni hogy az észlelt jelenség egy enyhe kiemelkedésen helyezkedik el, a talaj felszínén pedig pelyvás téglatörmelékek és emberi csonttöredékek hevernek. 



A következő komolyabb terepbejárás során az objektum szűkebb környezetéből több Árpád-kori érme is felszínre került. IV. Béla(1235-1270), V. István(1270-1272) és III. András (1290-1301) ezüst érméi meglepő módon a tatárjárás utáni időszakra datálták a frissen felfedezett lelőhelyet. A terepszemlék során begyűjtött információk és szórványleletek megerősítették, hogy a szóbanforgó helyen nagy valószínűséggel egykor templom állhatott. 


Okleveles forrásokra támaszkodva az is vélelmezhető hogy a templom jó eséllyel az Árpád-kori Hén faluhoz köthető. Az egykori faluhelyet nagyjából ezen a környéken sejtettük, de templomának pontos helye egészen eddig ismeretlen volt. A további kutatást a sarjadó vetés miatt sajnos egy időre fel kellett függesztenünk, de alkalmasabb terepviszonyok mellett a leletek és információk gyűjtését az idén is tovább folytatjuk. A leletek a Szarvasi TSM gyűjteményét gyarapítják.

Megjegyzések