Faluhely kutatás

Faluhely kutatás

Egy régészeti megfigyelés kapcsán néhány héttel ezelőtt újabb faluhely kutatásába kezdhettünk. A hatalmas kiterjedésű egykori település jelentős szerepet töltött be a középkori alföldi településhálózat vérkeringésében. Végül a többihez hasonlóan ez a falu is a török idők végén pusztult el végleg és vált kietlen pusztasággá. A lelőhely védelme érdekében egyelőre nem árulhatunk el erről több részletet. Elsőként a faluhely feltételezett központi részét vettük célba fémkereső műszereinkkel.

Több korszakos fémleleletek

Több korszakos fémleleletek

Azonban rövidesen nagyot csalódva azt tapasztaltuk hogy az ígéretesebbnek vélt helyeken alig akadt egy-két figyelemre méltó találat. Sajnos rövid időn belül be kellett látnunk hogy a terület legszembetűnőbb részeit az illegális fémkeresősök már jóval korábban lerabolhatták. Mindezt az érintett terület földtulajdonosa is megerősítette, miszerint néhány éve bizony már volt összetűzése a vetésen kószáló fémkeresősökkel. Ezt követően már inkább a távolabb elhelyezkedő szembetűnőbb kiemelkedéseket vettük célba. Szerencsére itt már sokkal biztatóbban alakultak a dolgok. Egyre-másra kerültek elő a legkülönfélébb korszakokhoz sorolható érmék gyűrűk és más egyéb leletek. Elsőként néhány érdekesebb tárgyat teszünk közzé melyeknél látható többek között email berakásos szarmata ruhadísz,  övcsat, Árpád kori dénár, hamis friesachi érme és geometrikus vésett motívummal díszített hosszított vállas pecsétgyűrű. Találtunk még inda díszes Avar szíjvéget, bizánci aspront (tálkapénz) és késő középkori gyűrűkből, érmékből, textilplombákból is jó néhány előkerült.

Késő-középkori muskéta golyó öntőforma

Nagy öröm volt számunkra egy muskéta golyó öntőforma egyik felének felbukkanása, melyet külön fotón is bemutatunk. A sok érdekes leleten felbuzdulva hozzá is kezdtünk a teljes terület szisztematikus átvizsgálásához melynek eredményeiről a következő hetek-hónapok során rendszeresen be fogunk számolni. A kutatás során előkerült leletek a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumba kerülnek.

Megjegyzések