Újabb szétszántott római érem lelet...

Épp egy évvel ezelőtt Szarvastól északra bukkantunk rá egy új ismeretlen, jellemzően szarmata szórvány kerámiákban gazdag lelőhelyre. Már akkor is előkerült néhány Constantius (337-361) bronz érme, melyek közül néhány össze volt tapadva. A gyorsan fejlődő vetés miatt azonban ideiglenesen búcsút kellett mondanunk az izgalmas lelőhelynek. A múlt héten jött el az ideje hogy tovább folytassuk a tavaly félbehagyott kutatást. Az összetapadt kis bronz érmék egyre növekvő száma rövid időn belül világossá tette számunkra hogy minden bizonnyal egy újabb éremkincs leletre bukkantunk. 

Három összetapadt Constantius érme

Eddig összesen 44 darab érme került felszínre egy kb. 20x20 méteres területről, melyek egyértelműen egyazon rejtéshez köthetők. Ebből 22 darab Constantius, 2 darab pedig Constans (337-350) császár verete. Az érmék még meghatározás alatt állnak, de már elmondható hogy a Constantius nummusok első ránézésre is három fő típushoz tartoznak. A leletegyüttes legnagyobb részben a két Victoria alakot ábrázoló típusból, kisebb arányban pedig a VOT XX ... hátoldalú példányokból áll. Továbbá két darab posztumusz érmét is felfedeztünk az összetapadt kisbronzok között, melyen a császárt már halotti lepellel ábrázolták a hátoldalán quadrigával. 

Leletszóródási térkép (QGIS)

Az ősszel felfedezett 83 darabos (Valentinianus-Valens) és az idei 44 darabos éremlelet véleményünk szerint mindenképpen összefüggésbe hozható valamilyen meghatározó történelmi eseménnyel. A két lelőhely egymástól alig két kilométerre található ugyanazon az ősi körös-vonulaton. Mindkét rejtés nagyjából azonos időben, és egyértelműen a lakott szarmata telepeken belül történt. Ezek kiváltó oka lehetett akár a 370 környékén megindult hun térhódítások által generált errefelé tolódó népmozgások. Egy másik elmélet szerint a 374-ben lezajlott kvád-szarmata pannoniai betörést egy római bosszúhadjárat követte a barbárok földjén, amely talán ezt a területet is érinthette. Bár erről majd a témát kutató szakemberek bizonyára több és pontosabb következtetéseket tudnak majd levonni.

Szarmata amulett - barbár érem imitáció

Constantius (337-361) ezüst siliqua (amulett)

Eddig 44 darabból álló leletegyüttes

Az éremlelet együttes közeléből még előkerült két szép amulett is. Egy különleges barbár imitáció és egy Constantius Siliqua is amelyet szegecselt réz fülecskével láttak el.

A leletek a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum gyűjteményébe kerülnek.

Megjegyzések