2021 - visszatekintés

Mivel a fagyos talaj miatt a terepmunka egyelőre szóba sem jöhet, épp azon töprengtem milyen poszttal is rukkoljak elő ezen a héten. Jelenleg épp a tavalyi dokumentációnk rendbetételével foglalatoskodom, így az ugrott be hirtelen mi lenne, ha kissé rendhagyó módon, mintegy számvetésként visszatekintenénk az elmúlt év eredményeire...

2021-es év legszebb találatai

Íme tehát a 2021 -es év során elkövetett ügyködésünk rövid összefoglalása:

• Legnagyobb örömünkre már kora tavasszal elég sikeresen indult a szezon. Egy régészeti feltárás tágabb környezetének fémdetektoros kutatása során, Avar-kori kardszerelék színaranyból készült alkotó elemeit sikerült megtalálnunk egy művelési területen. A hat darab aranylelet restaurálása folyamatban van és jó eséllyel sikerül majd rekonstruálni az egykori rangos harcos díszes fegyverének kinézetét.

• Egyéb lehetőségek híján valamivel később, műszerek nélküli terepbejárásokat végeztünk Szarvas külterületén. Ennek során 6 olyan új lelőhelyet tudtunk azonosítani, melyek még nem szerepeltek a közhiteles lelőhely nyilvántartásban. Ezeket a lelőhelyeket később fémdetektorral is alaposan átvizsgáltuk, dokumentáltuk mely által jelentős mennyiségű leletanyaggal gyarapodott a múzeum gyűjteménye.

• Nyár derekán alig két hónap alatt egy 32 hektáros területen fekvő, ezidáig teljesen ismeretlen nagy kiterjedésű Árpád-kori faluhelyet sikerült szisztematikusan megkutatni és annak településszerkezetét térképre vinni térinformatikai eszközök felhasználásával.

• Hatalmas sikerélményt jelentett számunkra amikor drónfelvételek segítségével azonosítani tudtunk néhány négyszögletes árokkal kerített (vélhetően szarmata) temetkezési helyet majd valamivel késóbb egy aratás előtt álló búzatáblában tökéletesen kirajzolódó körárkos Árpád-kori templom körvonalait.

• Majd egy késő-őszi detektoros terepbejárás során egészen váratlanul szétszántott római kori éremkincs leletbe botlottunk. A kedvezőtlen terepviszonyok ellenére a lelőhely már első nekifutásra is 82 darab 4. századi érmével ajándékozott meg bennünket. Az idén tavasszal természetesen tovább folytatjuk a helyszín átvizsgálását és a hátra maradt érmék begyűjtését.

• A kedvező időjárás egészen karácsony előestéjéig lehetővé tette számunkra a hatékony terepmunkát. Egy régészeti megfigyeléshez kapcsolódó lelőhely kutatása során több száz érme és egyéb lelet mellett, az év méltó befejezéseként egy csodaszép állapotban előkerült Hunyadi Mátyás aranyforinttal zárhattuk az évet! Ennél szebb karácsonyi ajándékot nem is kívánhattunk volna 🙂

Legvégül számszerűsítve a tavalyi ügyködésünk eredményeit:

Összesen 879 db régészeti korú fémleletet sikerült begyűjtenünk és dokumentálnunk.

Ebből:

  • 487 db. érme (133 római-szarmata, 95 Árpád-kori, 259 késő középkori)
  • 161 db. ruházathoz köthető lelet (övveretek, csüngők, ruhadíszek, gombok, fibulák, stb.)
  • 79 db. egyéb használati tárgy (gyűszűk, csörgők, mellkeresztek, amulettek, hálósúlyok, stb.)
  • 73 db. fegyverekhez köthető lelet (buzogányok, nyílhegyek, kések, lövedékek)
  • 64 db. gyűrű (többségében pecsét és köves gyűrű)
  • 15 db. textil plomba

Már türelmetlenül várjuk az olvadást és abban reménykedünk, hogy az idei év is hasonlóan sok meglepetést és izgalmas felfedezést tartogat számunkra mint a tavalyi 🙂

Megjegyzések