Luxemburgi Zsigmond (1387–1437) aranyforintok

A képeken látható három darab 15. századi aranyérme megtalálása múzeumbarát fémdetektoros csapatunk egyik legemlékezetesebb eseménye volt, amely még 2019 októberére nyúlik vissza. A lelőhely védelme érdekében az érmék előkerülését egészen a mai napig titokban tartottuk.

Luxemburgi Zsigmond (1387–1437) aranyforint 
A három különböző verdejellel (n-s,K-h,P-K) ellátott Zsigmond aranyforint egy Szarvas közelében fekvő középkori település fémdetektoros terepbejárása során került napvilágra.

Luxemburgi Zsigmond (1387–1437) aranyforintok

Luxemburgi Zsigmond (1387–1437) aranyforintok

Vélhetően a 15 éves háború során elpusztult falu területén jelentős mennyiségű szórvány éremanyagot gyűjtöttünk, melyek legkorábbi példányai Luxemburgi Zsigmond által veretett quartingok, dénárok, a legkésőbbi keltezésű veretek pedig I. Ferdinánd és Rudolf dénárjai voltak. Az előkerült éremanyag meglehetősen jól behatárolja a megtelepedés kezdetét és a falu pusztulásának időpontját is. A lelőhely egy speciális mezőgazdasági művelés alatt álló területen helyezkedik el, ezért annak műszeres vizsgálatára évente mindössze néhány hét áll csak rendelkezésünkre. 

Luxemburgi Zsigmond (1387–1437) aranyforintok

Az aranyérmék megtalálásának helyszínét az idén is szisztematikusan újra átvizsgáltuk, de a szokásos dénárokon kívül sajnos arany veretek már nem kerültek elő. Az érmék GPS koordinátái alapján készített lelettérkép elemzése során a szóródás koncentrációja nem utal földbe rejtett, majd munkagép által megbolygatott éremkincs együttesre.

A terület évenkénti műszeres vizsgálatát a Múzeum felügyelete mellett a jövőben is folytatni szeretnénk. Az aranyérmék a járvány utáni újra nyitást követően a Szarvasi TSM kiállításán is megtekinthetők lesznek.

Luxemburgi Zsigmond (1387–1437) aranyforintok

Megjegyzések