Múzeumbarát civil kutatók találkozója Szarvason

Hétvégén a Szarvasi Városi Könyvtár biztosított helyszínt egy találkozó megrendezésére az Orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum és a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum önkéntes civil kutatói számára. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Közösségi Régészeti Program országszerte több száz, az örökségvédelem iránt elkötelezett önkéntes civil számára teszi lehetővé a múzeumokkal való sikeres együttműködést. Az utóbbi évek során nagy médiafigyelmet kapott Mohács 500 hadszíntér kutatási projektben is hasonló fémdetektoros önkéntesek százai vesznek részt az óriási területeken folyó kutatásokban. 

Múzeumbarát civil kutatók találkozója Szarvason

A hétvégén megjelentek között az Orosházi NGYTM volt az, aki egy évtizeddel ezelőtt Rózsa Zoltán régész vezetésével hazánkban elsőként integrálta hivatalosan az önkéntes fémdetektoros amatőröket. Az eredményes együttműködés létjogosultságát azóta több ezernyi régészeti fémlelet, jó néhány szenzációs éremkincslelet és számos publikáció is ékesen bizonyítja. 

A szarvasi kutatók mindössze három éve dolgoznak együtt a Tessedik Sámuel Múzeum kötelékében de már ők is számos kincslelet felderítésével járultak hozzá az intézmény örökségvédelmi tevékenységéhez. Eredményeik bemutatására TSM Civil Múltkutatók néven blogot is indítottak az egyik legnépszerűbb közösségi média felületen.

A szombati összejövetelen most első alkalommal találkozott személyesen a két kutató csapat. A rendezvény célja elsősorban a tapasztalatcsere volt, melynek során szó esett fémdetektoros kutatási módszerekről, térinformatikai eszközök és szoftverek használatáról, leletanyagok dokumentálásáról, drónhasználatról, régi katonai térképekről és numizmatikai forrásanyagokról is. A résztvevők elmondása szerint nagyon hiánypótlók az ehhez hasonló rendezvények, hiszen az eddig egymástól elszigetelten dolgozó csoportok komoly tudást oszthatnak meg egymással, mely által hatékonyabbá tehetik a közös örökségvédelmi célok megvalósítását.

Megjegyzések